Blomsterbinding

Der er altid en glæde ved at give og modtage en dekoration

Tilbage

Titel: Harpiks - få gratis vejledning til at fjerner det - Kreatit.dk

Kategori: Blomsterbinding - Generelt - Harpiks

Beskrivelse: Hvorfor får jeg pludselig harpiks på fingerne. Her på KREATIT.DK finder du gode råd til, hvordan du kan fjerne harpiks af hænderne igen.


Oprindelse

Nåletræer indeholder meget harpiks. Når vi går en tur i skoven, så vi se hvordan harpiksen siver ud gennem sår og snitflader på nåletræer. Harpiks er en klar brunlig, sejtflyden og klæbrig masse. Den dannes i træernes vede og barken. Så længe den er inde i træet, er den klar, men når den flyder ud og kommer i forbindelse med ilten i luften, så bliver den brunlig. 
Harpiks ses også på træer med stenfrugter, som kirsebær, blommer, mirabel, abrikos og fersken. Her bliver en klæbrige masse kaldt for gummiflåd. 
 

Hvorfor?

Vi har fået harpiks på hænderne i forbindelsee med indsamling af grangrene. Det kan også være i forbindelse med vi laver juledekorationer, som næsten altid indeholder grangrene. 
 

Typer af Harpiks

Harpiksen kan deles op i 2 typer af harpiks. Den hårde type, også kaldes for fyrrenåleharpiks. Dernæst er der den bløde harpiks, også kaldes for balsamer i form af canadabalsam. 
Efter alder kan de igen deles op i 2 typer. Der findes den recente og fossile harpikser, som eksempelvis kopal og rav. Det er naturligvis tale om den hårde type. 
Harpiks har i mange år været anvendt til overfladebeskyttelse i form af lak, mumificering, medicinske og kosmetiske formål som røgelse. Her omhandler det den bløde type harpiks. Shellak er en populær form for lak, som er fremstillet af harpiks. 
Kunstig harpiks er en syntetisk erstatning for de naturlige harpikser og materaler med lignende fysiske egenskaber.
 

Anvendelse

Harpiks kan læge plantesår.
Harpiks dannes i planterne, ofte som specialiserede væv tæt under overfladen. Dette sejtflydende stof, beskytter planten med skadedyr og svampe angreb. Det er med til at hindre en ødelæggende iltning af vævene bag et åben sår.  
Harpiks har i mange år været anvendt til overfladebeskyttelse i form af lak, mumificering, medicinske og kosmetiske formål som røgelse. Her omhandler det den bløde type harpiks. 
Meget gammel harpiks bliver omdannet til eksempelvis kopal og rav. 
I håndboldens verden har vi brugt harpiks som "rekvisit". Det hjæper håndboldsspillerne med at gribe bolden. Her bruges en kundstig harpiks. Derudover øger harpiks større muligheder for at lave smarte tricks. Smarte tricks som kan gøre at spillerne synes det er lidt sjovere at udføre og tilskuerne at se på. 


Afvaskning eller afrensning

Hænderne klistre og det er næsten umuligt af få det af igen. 
Smør eller margarine fjerne det let og blidt. 
Men der findes også noget som hedder harpiksfjerner. Det er natuligvis fremstillet til at kunne fjerne harpiks. Harpiksfjerneren bruger du som en slags håndsæbe, gnid hænderne godt ind i det og skyl grundigt efter med vand. 





 

Siden er opdateret den 06-12-2022