Fantasien

Kreativiteten og fantasien starter her

Titel: 5 trin til at blive mere kreativ børn som voksen

Kategori: Fantasien - Kreativitet - 5 trin til mere kreativt

Beskrivelse: Mange iværksættere er afhængige af at være kreative, hvis de skal gøre en forskel i erhvervslivet. Her er de 5 trin, som er med til at blive mere kreative.
 

0. forberedelse


Den bedste forberedelse er at du er udhvilet. Dernæst så er det også vigtigt, at det ikke er længe siden at du har spist. Jeg kan også forestille mig at det er vigtigt, at du også har fået tisset dig af.  

1. trin - Sted

Først er det vigtigt, at der bliver skab et frirum. Et sted hvor pres og forstyrrelser fra omverdenen er væk. Ingen afbrydelser fra andre, sms, telefonopkald m.m. Hvis du venter en vigtig samtale - så kan koncentrationen forsvinde. Lad din partner tage telefonen og give besked på, at du kan træffes igen efter et bestemt tidspunkt. Din partner kan eventuelt tage imod en besked.

2. trin - Tidsbegrænsning

Dernæst skal der sættes en tidsbegrænsning på, hvor lang tid, du er på stedet. Hvis du eksempelvis har en tidsbegrænsning på ca. 2 timer, kan du skabe koncentration i denne tidsperiode. Jeg vil mene at tidsbegrænsningen godt kan være lidt flydende. Hvis du i underbevidstheden har det minus at du kaster blikket konstant på uret, så taber du koncentrationen. Er du alene så sæt et stopur. Har du en partner så bed ham eller hende om at komme ind og afbryd, når tiden er gået.
Der er naturligvis en, hvis fare forbundet med den form for ekstra tid i hverdagen. Der er fare for noget som kaldes for overspringshandlinger. Nu, hvor du lige pludselig har tid. Alle hjernecellerne at arbejde på små ting, som måske plager din hjerne. Skulle du ikke hellere for støvsuget. Hvor længe er det siden, at du har været på loftet og rydde op. Har du en partner så aftalt eventuelt, hvornår disse ting kan blive gjort sammen. Partneren kan naturligvis tilbyde, at støvsuge. Jo flere af disse "hængepartier" du kan få planlagt på et andet tidspunkt - uden problemer med en eventuelt partner, vil være godt for koncentrationen.
Nu er det vigtigt at overbevise din hjerne, at det ikke haster eller er vigtigt. Alt det skaber en hvis uro, når du sidder eller befinder dig i frirummet. Hjernen vil gerne løse en masse problemer, men den uro skal du overkomme. Efter nogen tid vil du opnå en indre ro eller en dejlig afslapning.
Hvis der alligevel skulle komme en af disse overspringshandlinger, så er det en god ide at skrive den eller de ned. Så er den ikke glemt og koncentrationen kan fortsætte.

3. trin - Afslapningsperiode

Efter ca. ½ time vil din krop og hjerne opnå en tilstand af afslapning. Nu dukker der "gode problemer op", måske endda hurtige løsninger på små problemer. De første kreative ideer vil også begynde at komme. Lad nu være med, at springe på de første ideer. Dine første tanker vil bygge på noget, du kender og derfor ikke være nytænkning eller banebrydende.
Du skal med tiden lære at tolerere følelsen af, ikke at løse dit problem eller skabe en ide. Meget kreative mennesker kan tåle denne form for ubehag i længere tid. Tænk over, hvorfor vil du gerne finde en hurtig løsning? Er det bare fordi du vil vise, at du kan tage hurtige beslutninger. Hastværk er lastværk.
Skriv eventuelt ned de kreative ideer, som du er kommet frem til. Det kan tænkes, at du får lyst til at afprøve nogle af de andre ideer på et andet tidspunkt. Alle ideer kan du eventuelt skrive ned på et stykke papir. En dag kan dine ideer, akiveres i en mappe. Denne mappe må gerne være på en computer. Hvis det utænkelig skulle ske, at du ikke kan skabe nogle ideer. Så er det nu muligt, at åbne denne mappe. Prøv nu at skrive nogle ord eller tanker, du forbinder med en eller flere ideer. Den ide som skaber din interesse, er den du skriver de fleste ord til. De ting du skriver den ene dag, kan hjælpe kreativiteten en anden dag. Ideer kan skabe nye ideer. Din ide fra sidste gang du var i frirummet, bliver måske ikke så interessant.

4. trin - Selvtillid

Frygten for at lave fejl, kan stoppe hele processen. Det har været tilfældet med business-studerende, og det vil måske også komme over dig. Du skal være åben over for alt, der kan gå galt. Måske er det mest kreative svar en lang tidslinje, hvor du tror at første fase er dumt og farligt. Men husk at en ide kan skabe en anden eller måske en bunke af ideer. Hav selvtillid og tro på dig selv. Tag eventuelt billeder af processen. Husk at gemme disse billeder i mapen. Det bedste sted er computeren. Det kan være at næste gang, vil tingene se helt anderledes ud. Hvis du ikke prøver vil resultatet aldrig komme.


5. trin - Humor

Humor er den hurtigste vej, at komme fra lukket til åben tilstand. Vi udelukker vej en fejl måske humor i dagligdagens arbejdsstress, fordi vi tror, at det er vigtige ikke kan være sjovt. Mange forveksler vigtighed med højtidelighed, og derfor skal vi opføre os kontrolleret (og kedelige), hvis vi beskæftiger os med noget vigtigt.
Men pas på dine omgivelser, for det er ikke alle der har den samme opfattelse. På arbejde kan sjov og ballade, måske for nogle virke useriøse. Humor medfører den spontanitet og legelyst, der gør, at vi kan komme frem til kreative løsninger. Lad være med at dræbe dem med højtidelighed.

 

Slutfasen kan være flydende. Tiden er gået - vi har fundet frem til en god ide. Det kan være noget nyskabende, en kreativ løsning på et problem eller en anden og bedre måde at gøre en bestemt arbejdsopgave på. Men problemet er ,at hjernen ikke sådan er, til at stoppe. Uden at vi tænker over det, så arbejder hjernen videre.

 

Hjernen vil måske fortsætte med at skabe en bunke at nye ideer, nogle mere kreative end andre.

Skriv dem gerne ned så detaljeret som muligt. Så er der lagt i kakkelovnen til en anden kreativ tidsperiode. Når ideerne er skrevet ned så kan du ligge arbejdet fra dig og få lavet de andre daglige opgaver, som venter efter de 2 timers kreativitet. Det er vigtigt for ny ide, vil de blokere og skabe forstyrrelser i de andre daglige forpligtelser du har.

Sidst men ikke mindst giv ikke op, fordi du måske ikke helt kom i mål med ideen. Tænk så på alle de andre ideer, som venter i kulissen af denne ide. Måske næste gang er lykkens gang. Blev ved med at tro på at det kan lykkes.

Arbejdet er ikke spildt - du har hygget dig og måske er en lille morsom episode i forbindelse med processen. Vær positivt.

DER KAN MÅSKE VÆRE EN HYLDE I FRIRUMMET, SOM KAN RUMME ALLE DINE IDEER. Ideer kan skabe nye ideer. Gamle ideer kan viderudvikles. 

 

 

 

 

 

 

Siden er opdateret den 08-07-2024