Fantasien

Kreativiteten og fantasien starter her

Tilbage

Titel: Fuglefoder - Støb dit eget fuglefoder

Kategori: Fantasien - Børneopskrifter - Fuglefoder

Beskrivelse: Her på KREATIT.DK kan du se hvordan du selv kan lave fuglefoder.  

 

Fuglene fodre vi alle om vinteren, når de har svært ved at finde føde nok i naturen. Det er når frosten bider og jorden er dækket af sne. På det tidspunkt vil der være trængsel omkring fodrepladsen. Hvad enten vi har et foderbræt med fodre, eller det bare er en sneryddet plet på jorden. Du skal bare være opmærksom på at når du først begyndt at fodre fuglene, skal du fortsætte fodringen resten af vinteren. Fuglene kan bedst lide at fodrepladsen ikke er for tæt på huset og helst hævet op fra jorden på grund af katte. Det vil også være godt hvis der er tag over fodrepladsen, så ikke fodret bliver dækket af sne og fryser. 

Læs mere om fodring af fugle m.m. på dansk ornitologisk forenings hjemmeside - www.dof.dk.

Fugle spiser og opfører sig meget forskelligt. Det kan du få lejlighed til at studere ved, at fodre fuglene om vinteren og ved at fodre varieret. Hver opmærksom på at det hjemmelavede fuglefoder ikke nødvendigvis altid hænges op, da ikke alle fugle kan lide hænge med hoved nedad. 
 

Støb dit eget fuglefoder:
Brug mælkekartonen til at støbe dit eget fuglefoder. Start med at vaske og skylle kartonen godt. Skær kartonen over på midten. I stedet for mælkekarton kan du også bruge en kokosnøddeskal. Dertil skal du bore et hul i hver skal. Det første hul bruger du til tømme kokosnødden for mælk. Dernæst skal den deles i 2 halvdele. Det kan gøres ved at banke x antal gange rundt midten af kokosnødden. Andre vil måske save den over, men tænk på at den skal kunne spises derefter. Andre vil måske bruge et tomt yoghurtbæger. Hvis du binder en tændstik for enden af snoren som du har stikket igennem hulet til ophængning vil det være den nemmeste og sikres for fuglene. Husk at montere denne snor eller evt. ståltråd før du hælder blandingen i.  

På billedet er der brugt kopper, som har hanke der gør det nemt at hænge dem op. Husk nu at det kræver at de ikke hænger for tæt. Så kan kopperne blive knust imod hinanden. Jeg vi gå ud fra at dem på billedet er købt billigt på et kræmmermaked.

 
Dansk Ornitologisk Forening anbefaler følgende opskrift, hvor de enkelte mængder og bestanddele kan varieres.

500 g  smeltet fedtstof - f.eks. smør, svine-, okse- eller fårefedt
100 g  solsikkefrø
100  findelte eller blendede nødder
100 g  rosiner
100 g  havregryn

 

Smelt fedtstoffet i en gryde og blandt de øvrige ingredienser i. Hæld den færdige blanding i emballagen.

Du kan evt. sammen med din mor og/eller din far lave 2 forskellige opskrifter. Jeg har selv brugt og komme en vildtfugleblanding i den smeltede fedtstof.  

Hvis foderblokken skal hænges op, skal der anbringes et stykke ståltråd eller andet tråd til ophæng. Alternativt kan blokken skæres fri af kartonen og sættes direkte på foderbrættet.


Brug mælkekartonen til at støbe dit eget fuglefoder. Start med at vaske og skylle kartonen godt. Skær kartonen over på midten. I stedet for mælkekarton kan du også bruge en kokosnøddeskal.

Siden er opdateret den 21-08-2023