Titel: Servietteknik eller decoupageteknik
Kategori: Fantasien - Tema - Servietteknik
Beskrivelse: Servietteknik også kaldet for decoupage er en specielt teknik, hvor man hoved salig anvender servietter.
Servietteknik - oprindelse
Decoupage stammer fra fransk og betyder klippe ud. Det er en teknik som er blevet udviklet siden det 17. århundrede. Man brugte denne teknik til at dekorere bogindbindingen og møbler med. I løbet af det 18. århundrede brede det sig udover hele Europa.´
Decopage minder faktisk lidt om papmache. I stedet for aviser, bruges der her servietter. Tapetklister erstattes af decoupagelim.
Trænger dine gamle ting til et nyt look? Med blomster, dyr og andre motiver kan du give dem et helt nyt udseende. Grunden til at mange også kalder tekniken for servietteknik er at det ofte bruges servietter til at dekorere med.
Tekniken går i sin helhed ud på at klistre farvestrålende papirklip på genstandene og dernæst lakere dem.
Det er en god ide at begynde med en lille ting. Der er ingen grænse for, hvilke genstande som kan dekoreres med decoupage - faktisk alt lige fra æsker, rammer og bakker til kommoder og hele vægge. Men begynd med en lille overskuelig ting - fx. en æske eller en bakke - så du ikke tager modet undervejs. Hvis du er utilfreds med den genstandens orginale bundfarve, kan du eventuelt male den først.
I 60´erne og 70´erne i det 20. århundrede blev decoupagen genoplivet i USA.
Decoupage er ikke en dyr hobby - men kan være lidt svær for en nybegynder. Det er derfor en god ide at starte med noget simpelt.
Materiale som kan anvendes er
- Decoupage lim eller decoupage lim/lak
-
2 sakse. En mellemstor til "råklippe" motivet eller motiverne med og en neglesaks, som er spids nok til, at du derefter kan komme helt ind i hjørnerne.
-
Decoupage klar lak
- Decoupage mat lak
- Grundlakker eller farver
- Krakeleringslakker
- Glitterlakker
- Metalic farver (guld, sølv osv)
- Servietter
- Aktionskataloger med billeder af antikviteter kan være gode, idet de skaber en gammeldags stemning.
- Diverse udklip
- Gavepapir
- Glansbilleder
- Løsrevne tekststykker eller noder kan give en spændende effekt. Brug ikke avispapir, idet sværten har med at tværes ud.
Sørg for at lave en masse udklip - også flere end der er behov for - så du har et stort udvalg, både store og små, når du skal i gang med arbejdet.
Tilbehør
- En god flad og blød nylon pensel
- En svampepensel
- Duppepensel
Velegnede Decoupage emner
- Glas
- Kundstof
- Metaldåser
- Pap
- Papir
- Sten
- Stof
- Træ
- Urtepotter
- Æsker
Vejledning
Anvend gerne serviet-motiver i hele deres størrelse, eller brug en kontrusaks til at klippe dem ud med. Det kan give en helt specielt effekt hvis man river serviet-motivet ud, hvilket skaber en meget blød overgang fra motiv til baggrund.
Husk det er kun det øverste lag af servietten du skal bruge. Det gør motivet også lidt skrøbeligt.
Hvis man ønsker først at male emnet med en grundfarve, så husk at vælg en farve der passer godt til serviettens motiv. Det vil sige find først serviet-motivet og derefter den grundfarve som passer hertil. Så kommer du ikke til at male med en forkert baggrundsfarve. Lad nu også malingen få lov til at tørre først og giv den eventuelt en gang til, alt efter hvor meget den dækker og du ønsker den skal dække.
Sådan laver du decoupage:
- Vælg en serviet med det ønskede motiv på.
- Emnet males evt. med en grundfarve eller den kan duppes på med en svampepensel. Man kan også anvende en kontrastfarve og dermed opnå en marmoreffekt.
- Klip motivet groft ud af servietten.
- Klip nu helt tæt på motivet så der ikke er hvide kanter.
- Skil serviettens lag ad så du tilsidst har kun det øverste tynde lag
- Start med at komme Decoupage lim på emnet.
- Læg serviet-motivet forsigtigt på og glattes ud fra midten mod siderne med lette fingerstrøg
- Til sidst smøres et nyt lag Decoupage lim ovenpå.
- Emnet skal igen tørre. Så længe limen ikke er helt tør, kan evt. blærer glattes ud med en våd pensel.
- Det tørre emne kan efter ønske males med en klar - eller mat lak evt. glitterlak. For at opnå en så glat overflade som muligt anbefales det at give emnet flere lag lak.
- Til sidst kan man drysse glitter, glimmer, perler m.m. i det andet sidste lag.
- Så skal det have lov at tørre igen.
- Til slut et forseglingslag i form af lak.
Tips
- Først skal der klippes, og det kan der gå noget tid med, for det er vigtigt at gøre det omhyggeligt. Start med at råklippe. Det vil sige at vi klipper motiverne ud med en god aftand ind til selve motivet. Nu finder du den lille saks frem og klipper alle motiverne ud meget omhyggeligt. Der må ikke være hvide kanter rundt om motiverne.
- Sørg for at den genstand, der skal decouperes, er helt rent - der må ikke være støv eller fedtpleter på. Lim så motiverne på ved at pensle et jævnt lag lim på bagsiden af udklippene. Brug en klud og en lille rulle til at trykke udklippedme fast med - de skal være helt glatte. Gnid forsigtigt med neglen langs kanterne for at sikre dig, at de sidder godt fast. Fjern så evt. overskydende lim langs kanterne med en fugtig klud.
- Lad decoupagen tørre helt igennem. Laker så tilsidst genstanden adskillige gange - det skal være sådan, at du, når du er færdigt, ikke kan mærke overgangene mellem udklippene, når du lader en finger løbe hen over overfladen. Det kan tage et døgn om at tørre mellem hvert lag. Hvis der skulle være små ujævnhder i et af lagene, kan du slibe overflade forsigtig med lidt fint sandpapir før næste ombæring. Smag og behag kan det efter min mening være ganske fint med lidt krøllet papir. Nogle gange synes jeg at motiverne kan få lidt spil